T.T.V. Irene

Geschiedenis

R.K. tafeltennisvereniging Irene is opgericht op 14 augustus 1943, en is in feite ontstaan uit de Tilburgse voetbalvereniging Willem II. In het oude restaurant bij het sportpark aan de Goirleseweg speelden verschillende bekende voetballers uit die tijd zoals Jef Mertens, Sjel de Bruyckere en Jo Mommers. Begonnen als TTV Tilburgia, en na 2 jaar enkele vriendschappelijke wedstrijden werd de naam veranderd in R.K. T.T.V. Irene.

De accommodatie werd al snel te klein waardoor TTV Irene vervolgens verhuisde via de Lange Nieuwstraat, de Boomstraat, de oude instrumentenfabriek van Kessels, de Antoniusstraat en de Belaert van Bloklandstraat naar de de huidige locatie in de Insulindestraat. Dit gebeurde in 1979 en hiermee was TTV Irene de eerste zaalsportvereniging in Tilburg met een eigen accommodatie die dit ook in eigen beheer exploiteerde.

Familiehistorie

Tafeltennis, een sport waar wij als kind mee zijn opgegroeid. Dit is ook niet verwonderlijk als je weet dat deze sport lange tijd aan de familie Hamers verbonden is geweest. Mijn opa Petrus Antonius Hamers (Piet) is ruim 5 jaar, van 1954 tot aan zijn overlijden in 1959, voorzitter geweest van R.K. tafeltennisvereniging Irene in Tilburg. Ongetwijfeld dat hij voor die tijd reeds aan deze club verbonden was. Voor nu is nog onduidelijk sinds wanneer precies.
Naast het voorzitterschap was hij ook bondsvertegenwoordiger tafeltennis, lid van de Tilburgsche kontactkommissie voor tafeltennis en bestuurslid van de N.K.S., Diocees Den Bosch. Het is dus niet verwonderlijk dat diverse van zijn kinderen in de jaren vijftig bij Irene gingen tafeltennissen. Zo hebben mijn vader Louis maar ook zijn broers Boy, Harrie, Pieter als ook zijn zus Ans bij Irene getafeltennist. Zelfs mijn moeder heeft hier nog korte tijd een balletje geslagen. Louis en Harrie hebben op hoog niveau gespeeld. Het was in een periode waarin bijvoorbeeld Cor du Buy zijn hoogtij dagen vierde. 

GTTC

In 1956 ging Louis werken bij de Nederlandse Spoorwegen. Het onderdeel van de NS waar hij gesolliciteerd had was toen net naar Haarlem verhuist. De NS had een eigen tafeltennisvereniging waar Louis bij ging spelen. Gedurende de 9 jaar dat hij bij de NS zat heeft hij ook internationaal gespeeld zoals bijvoorbeeld in Oslo.
Doordeweeks verbleef Louis in Haarlem. Naast de NS zocht hij in 1956 nog een club om zijn geliefde sport te kunnen beoefenen. In de buurt van zijn kostadres, in de zogeheten Amsterdamse buurt, vond hij GTTC. Hij speelde in de landelijke overgangsklasse, het niveau onder de hoofdklasse, wat op dat moment een hoog niveau was. In die tijd heeft hij o.a. regelmatig gespeeld tegen Gerard Bakker de latere trainer van Bettine Vriesekoop. 
In 1962 vestigden mijn vader en moeder zich definitief in Haarlem en bleef hij spelen bij GTTC. Later zijn wij als kind ook bij deze club terecht gekomen. Ik weet niet meer precies wanneer, maar dat zal begin jaren zeventig zijn geweest. Mijn vader was, hoe kan het ook anders, mijn persoonlijke trainer. Vele zaterdagen en vaak ook zondagen bracht hij mij naar diverse toernooien in de regio. Waar in die tijd iedereen met dikke lagen rubber begon te spelen voor meer effect wist mijn vader je met zijn 'plankje' voorzien van een dun noppenrubber feilloos te verslaan. Hij moest niets hebben van al die nieuwe ontwikkelingen.

Piet Hamers bij zijn club (1955)

Volledig artikel

Overlijdensbericht in clubblad

De grootste club