Onderstaand een overzicht van de politieke carrière van Fons Janssens bij de gemeenteraad van Tilburg. 

R.K. staatspartij

Na al enige jaren actief te zijn als bestuurder van de Nederlandsche Textielarbeidersbond 'St. Lambertus' stelt Fons zich in 1935 verkiesbaar voor de gemeenteraad. Hij wordt in juli voorgedragen als opvolger van N.M. van Dommelen die benoemd is tot bondspenningmeester van St. Lambertus en hiervoor zal verhuizen naar Utrecht. Op 3 september 1935 wordt Fons als gemeenteraadslid beëdigt en geïnstalleerd. Hij neemt zitting namens de R.K. Staatspartij, een partij die pas sinds halverwege 1926 onder deze naam actief is. De RKSP is de voorloper van de Katholieke VolksPartij (KVP) die in 1945 werd opgericht. 
In deze raad zal ook Norbertus Joannes van Pelt (roepnaam: Bart) gekozen worden. Bart is eveneens een vakbondsman en zal later ook een bekend persoon zijn in deze wereld.

Nieuwe Tilburgsche Courant:
Beëdiging raadsleden 9-1935

Poster RK Staatspartij

Fons zal niet lang zitting hebben in de gemeenteraad. Op 20 december 1935, ruim 3 maanden na zijn aanstelling, dient hij namelijk zijn ontslag in nadat hij is benoemd tot kringpropagandist bij St. Lambertus getuige ook hiernaast geplaatst artikel van de Nieuwe Tilburgsche Courant van 28 november 1935. Alvorens te vertrekken bemoeit hij zich nog wel met de begrotingsdebatten van dat jaar.

Katholieke volkspartij

Na de tweede wereldoorlog wordt er in november 1945  een noodgemeenteraad in Tilburg geïnstalleerd die op 5 november hun eerste vergadering hadden. Op 26 juli 1946 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats en keert Fons terug als raadslid. Hij neemt zitting namens de Katholieke VolksPartij (KVP). Deze partij is 22 december 1945 ontstaan na omvorming van de RKSP. Het lijkt aannemelijk dat Fons ook zitting heeft gehad in de noodgemeenteraad.

Er zijn diverse krantenartikelen te vinden die beschrijven waar Alphons zich zoal mee bezig hield. Zo wordt in maart 1947 achter gesloten deuren gesproken over verbetering van het woonwagenkamp.

1949
In onderstaand artikel uit februari 1949 zien we dat hij zich inzet voor het nijverheidsonderwijs. In het artikel ernaast, van juni 1949, zien we de samenstelling van de nieuw gekozen gemeenteraad. Deze raad heeft dus net de eerste zittingstermijn van 3 jaar achter de rug.

Op 7 september 1949 maakt het Nieuwsblad van het Zuiden melding dat Fons is benoemd tot lid van de Raad van Sociale Aangelegenheden. Dit is een speciale raad binnen de gemeente die zich bezig houdt met de sociale zorg van minvermogende Tilburgers. In oktober van hetzelfde jaar voert men een discussie over een kiosk en of dit een vaste of verplaatsbare uitvoering zou moeten zijn. De kiosk is bedoeld voor o.a. zangverenigingen en accordeonharmonieën.

1951
In een artikel van 20 december 1951 is wel een mooie uitspraak opgeschreven:
Alf. Janssens gaf een zeer goede definitie van burgerzin. "Sociale en charitatieve hulp aan de medemens is meer waard dan een park of museum."

In de derde raadsvergadering gaf Fons tijdens de behandeling van de begroting ook aan dat reserve voor de oplossing van het overwegvraagstuk beter gebruikt kan worden voor de financiering van de woningbouw zolang men het voor de overweg nog niet nodig heeft. Verder is hij ontevreden over de financiële verhouding tussen rijk en gemeente. Hij waarschuwt tegen het aantasten van de autonomie der gemeenten langs de weg van financiële maatregelen. Hij is van oordeel dat betere voorlichting van het publiek veel ontevredenheid zou wegnemen.

Tijdens deze vergadering werd ook nog kort gesproken over de uitbreiding van het ziekenhuis.

1952 
De raadsvergadering van 3 november 1952 was hoofdzakelijk gewijd aan de winkelsluitingsverordening en de overdekking van het instructiebad aan de Ringbaan Oost. Het voorstel was dat de winkels in de omgeving van het Piusplein pas om 19 uur i.p.v. 18 uur zouden sluiten in het belang van de kleine winkelier en buurtwinkels. Tevens was het bedoeld voor de automarkt omdat Tilburg samen met Utrecht de drukste automarkt bezit.

Alfons vraagt in het debat om zekerheid of uitbreiding tot 19 uur mogelijk is en of de koopavond tot een gedeelte van de gemeente kan worden beperkt.

In de oude regeling was het trouwens ook al toegestaan dat winkels gedurende de zomermaanden tot 19 uur openbleven en op zaterdag zelfs tot 20 uur. Deze laatste zou in de nieuwe regeling komen te vervallen. Uiteindelijk wordt het voorstel voor openstelling tot 19 uur met 22 tegen 11 stemmen aangenomen. Alfons heeft tegen gestemd.

1953
Op 24 januari heeft Alfons een stekelige gedachtewisseling met van Pelt over een bijdrage aan de werklozendienst. Dit had te maken met het feit dat bepaalde cursussen en ontspanningen voor werklozen een principieel katholiek karakter hebben, iets wat door Alfons wordt verdedigd.

In de vergadering van 28 februari uit Fons zijn waardering voor het voorstel van B&W inzake de verhoging van de kindertoelage en juicht het voorstel zowel principieel als materieel toe. Hij ziet het als een welkome tegemoetkoming voor grote gezinnen.
In dezelfde vergadering wordt Alfons benoemd tot gemeenteontvanger. Hij werd dus aangesteld als financieel beheerder die o.a. gemeentelijke belastingen int en gelden uitbetaalt. 

Exact drie maanden na zijn benoeming tot gemeenteontvanger komt Fons op 27 mei 1953 te overlijden. Hij had zich namens de KVP wederom kandidaat gesteld voor de gemeenteraads-verkiezingen en stond nummer 2 op de kieslijst van de KVP.

Parool 28-5-1953

overlijden

Onderstaand een aantal krantenartikelen n.a.v. het onverwachte overlijden van Fons Janssens. Wat ik niet heb kunnen vinden is een overlijdensadvertentie namens de gemeente Tilburg.


Maak jouw eigen website met JouwWeb