Frans Doensen

Franciscus Henricus Elisabeth (Frans) Doensen is in Nuenen geboren op 19-11-1927 en was getrouwd met Johanna Maria Adriana (Joke) Janssens. Frans en Joke zijn mijn peetouders. Frans overlijd op 23-8-2006.

Naar indie

Frans is dienstplichtig militair als hij op 5 november 1947 vanuit Rotterdam naar Indië vertrekt aan boord van de 'Volendam'. Hij is ingedeeld bij het 5e Bataljon Regiment Stoottroepen die op 1-10-1947 in de Frederik Hendrikkazerne te Vught is opgericht. De 5-RS bestond uit dienstplichtigen die op 4 juni 1947 in de Generaal Snijderskazerne in Nijmegen waren opgekomen.

De Volendam vaart op 9 december 1947 de haven van Tandjong Priqk binnen. Het bataljon debarkeert op 13 december te Makassar op het eiland Celebes alwaar het een tropenopleiding krijgt. Op 25 februari 1948 krijgt het bataljon zijn vuurdoop tijdens de acties in Boeloe-Boeloe en Garasikang. 
In mei 1948 vertrekt het bataljon met de 'van Oudshoorn' van Celebes naar de haven van Semarang op Java. Eenmaal gearriveerd op midden Java wordt de 5-RS onder bevel van de T-brigade gesteld, ook wel bekend als de Tijger brigade. Tot december 1948 vinden er slechts sporadisch gevechtscontacten plaats. 

Operatie 'kraai'

Tijdens de Tweede Politionele Actie in december 1948, nam het 5e bataljon Regiment Stoottroepen (5-RS) deel aan de actie "Kraai", of wel de verovering van Djokjakarta en de gevangenneming van haar leiders (Soekarno en Hatta).
Het bataljon werd ingedeeld bij de gevechtsgroep die de eerste luchtlandingsoperatie in de geschiedenis van het Nederlandse (en Nederlands-lndische) leger zou uitvoeren.
Op 19 december 1948 werd het bataljon 5-RS met 
Dakota-transporttoestellen ingevlogen op het vliegveld Magoewo bij Djokjakarta. Nadat alle stoters in de namiddag waren ingevlogen kreeg een deel van het bataljon de zorg voor de bewaking van het vliegveld. De 2e en 4e cie 5-RS trokken direct op naar Djokjakarta. De volgende dag namen de stoters het zuidelijke stadsdeel over van het Korps Speciale Troepen. De 2e cie 5-RS verzorgde tevens de bewaking van het paleis waar de regeringsleiders van de republiek, waaronder Soekarno en Hatta, gevangen zaten. De 3e compagnie 5-RS werd op 21 december gelegerd te Salam en Moentilan ter beveiliging van de weg Djokjakarta-Magelang. Eind 1948 werd de 3e cie 5-RS teruggenomen op Djokjakarta. Naast de beveiliging van Djokjakarta kreeg het bataljon ook posten buiten de stad zoals, Kalioerang en Sentolo.

Uit de schaarse documenten (zie verderop) valt op te maken dat Frans was ingedeeld bij de 2e compagnie 5e bataljon RS. Het is dus aannemelijk dat Frans onderdeel uitmaakte van de hierboven benoemde bewaking van het paleis van Soekarno en Hatta.

Na de Tweede Politionele Actie brak er een zeer zware tijd aan van patrouilleren en het uitvoeren van zuiveringsacties om het gebied rond Djokjakarta vrij te houden van opstandelingen.

Dagelijks werd door de inlichtingendienst van 5-RS de te lopen patrouilles aan de compagniescommandanten doorgegeven (zie afbeelding). Op 1 maart 1949 voerde de TNI een aanval uit op Jogjakarta, waarbij vooral de post "Pieter Bea" het zwaar te verduren kreeg. Na 6 uur van hevige strijd trok de TNI zich terug. 

Op 10 maart werd samen met KST, 5-5 RI en 5-6 RI het gebied bij Wonosari gezuiverd en bezet. Na deze actie nam het bataljon o.a. Sentolo en Kota Gedeh over van 5-5 RI, dat het gebied rond Wonosari voor z'n rekening nam. In april was het bataljon voornamelijk gelegerd ten noorden van en in Jogjakarta met o.a. posten te Kalioerang, Tjebongan en Prambanan.  Op 29 juni 1949 werd Jogjakarta onder druk van de VN ontruimd. Twee dagen daarvoor, op 27 juni 1949 ontving het bataljon het bevel betreffende de ontruiming van Jogjakarta (zie afbeelding). Als laatste onderdeel van de T-Brigade verliet het bataljon de stad met als bestemming Poerwaredja. Eind oktober werd het bataljon overgebracht naar Semarang en ingezet voor wachtdiensten. Hier verbleef het bataljon tot aan de repatriëring. Via een kort verblijf in Tjimahi op West Java gaat Frans op 7 april 1950 aan boord van de 'Nelly' om vervolgens op 2 mei 1950 in Rotterdam aan te meren. 

In december 1949 werd Indonesië onafhankelijk van Nederland. en keerden de stoottroepen terug naar Nederland. Velen gingen terug naar de burgermaatschappij. Nederland was nog herstellende van de Tweede Wereldoorlog, waardoor de bevolking weinig belangstelling en begrip had voor de Indische ervaringen van de teruggekeerde stoters. 

Patrouillerapport

Ontruimingsbevel Jogjakarta

bron: website  Indië 1945-1950 

na de oorlog

Na de oorlog in Nederlands Indië blijft Frans als beroepsmilitair in dienst van de landmacht. Later zal Frans zich aanmelden als vrijwilliger voor de oorlog in Korea.


Documenten

Hieronder twee pagina's uit het album met verslagen, kaarten en rapporten vermoedelijk afkomstig van reserve tweede luitenant K. Meyer, ingedeeld bij de 2e compagnie van het 5e bataljon Regiment Stoottroepen betreffende zijn diensttijd in Nederlands-Indië o.a. te Watampone, Semarang, Kemanbang, Bantoel, Pakem en Poerwodadi. Op de tweede pagina van het rapport wordt Frans Doensen benoemd. Het rapport dateert van 8 oktober 1948 te Banaran (Oost Java).

Reserve tweede luitenant K. Meyer kreeg voor verrichting nabij Djokjakarta op 12 januari 1949 de Bronzen Leeuw toegekend.

Hieronder een overzicht van de verplaatsing van 5RS als weergegeven door luitenant-kolonel J.M.C. van de Berge.


onderscheiding

Frans heeft het ereteken voor orde en vrede ontvangen welke is ingesteld op 12 december 1947. Het ereteken wordt toegekend aan de militairen van de drie toenmalige krijgsmachtonderdelen en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger die in het toenmalige Nederlands-Indië, dan wel Indonesië, en de aangrenzende zeegebieden, tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste drie maanden in werkelijke dienst zijn geweest.


Maak jouw eigen website met JouwWeb