In den beginne

Wat in 2009 begon met het vinden van een trouwakte van mijn grootouders op het internet is uitgegroeid tot een ware hobby waarin ik mij uren kan verliezen. Wekelijks vind ik wel nieuwe informatie, en al vind ik per keer bijvoorbeeld maar drie data of namen dan is het voor mij alweer een geslaagde dag. Ondertussen is mijn database gevuld met zo'n 1500 personen. Ik werk hierbij zowel de stamboom van mijn vader (Hamers) als die van mijn moeder (Janssens) uit. 

Ik heb gemerkt dat velen net als ik bezig zijn met het in kaart brengen van hun familiegeschiedenis. Vaak is via een zijtak van iemand anders wel een relatie met mijn eigen stamboom te vinden en vice versa. Genealogen zijn trots om de eenmaal gevonden en geregistreerde informatie te delen via het internet. Wel heb ik gemerkt dat de een deze informatie nauwkeuriger onderzoekt en verwerkt dan de ander. Het klakkeloos kopiëren van informatie is er dus niet (altijd) bij. Dubbelchecken is en blijft een noodzaak! Wel kan informatie van een ander vaak een opening creëren in een puzzel waar je wellicht al maanden mee bezig bent. 

Jan Hamers is bijvoorbeeld iemand die naar mijn idee uitgebreid en nauwgezet te werk gaat. Onze stambomen komen samen bij Peter Adriaen Hendrick Hamers tussen 1616 en 1680. De via zijn genealogiesite gedeelde informatie heeft mij met name in het begin heel erg geholpen maar ook zeker aangemoedigd. Hij heeft zijn informatie samengevat in een mooi boekwerkje, iets wat ik ook altijd nog voornemens ben te doen. 

Naast individuele genealogiesites zijn er ook genealogiegroepen of heemkundekringen die erg nuttig kunnen zijn in de speurtocht naar het verleden. Zo is erfgoedcentrum 't Schoor in Udenhout een goed voorbeeld van een zeer actieve groep vrijwilligers die de geschiedenis van Udenhout en Biezenmortel levend proberen te houden. Ze hebben vele interessante boeken uitgebracht welke ook mij hebben geholpen een beter beeld te krijgen van de familie Hamers als ook van Udenhout zelf. 

HAMERS

De familie Hamers is verbonden aan de geografische driehoek Loon op Zand, Udenhout en Tilburg. Voor zover ik heb kunnen terughalen (dankjewel Jan) begint mijn verhaal omstreeks 1270 bij Henrick Glavimans waarvan de geboorteplaats onbekend is. Hij krijgt rond 1300 een zoon, Willem Hendrick Glavimans geboren in Loon op Zand. Willem trouwde met Hadewich Rodolphus Roesmont en zij krijgen rond 1340 een zoon, Jan Willem Glavimans, die geboren is in Helvoirt. 

De volgende generaties bevinden zich in Loon op Zand. Zo is Willem Jan Willems Glavimans omstreeks 1370 geboren in Loon op Zand en is rond 1400 getrouwd met Erits Die Prouser (zie ook 'de knijperij' bij verhalen).

De eerste vermelding van onze stam in Udenhout is die van Henrick Aert Dircks Eliens Van Loen (alias Hamers) die op 15 mei 1618 in Udenhout is begraven. Hij moet ergens tussen 1581 en 1618 naar Udenhout zijn gegaan omdat zijn kinderen nog in Loon op Zand zijn geboren. Dit is trouwens ook voor het eerst dat de naam Hamers wordt gebruikt.  De volgende generaties zijn echter weer aan Loon op Zand verbonden. 

Pas rond 1790 raakt de naam Hamers echt aan Udenhout verbonden. Gerardus Hubertus Hamers is in 1768 geboren in Loon op Zand maar trouwt op 2-5-1791 in Udenhout met Joanna Cornelis Schalx. Op 18-11-1792 trouwt hij opnieuw in Udenhout met Ida Adrianus (adriani?) Schonk, dochter van Adriaan Schonk. Een van hun zoons is Adriaan Hamers (29-08-1793) die eerst trouwt met Anna van Broekhoven en later met Elisabeth van Balsvoort.

Mijn opa (Petrus Antonius Hamers) vertrekt tussen 30 mei en 5 juni 1930 van Udenhout naar Tilburg. Hij volgt hiermee het voorbeeld van een aantal broers en zussen.

Voordat wij rond 1600 Hamers zijn gaan heten hebben wij de volgende achternamen gehad:

  • Glavimans rond 1270
  • Eelkes (van Loen) rond 1500
  • Franck Eliens (van Loen) ergens in 1500
  • Dirck Franck Eliens (van Loen) ergens in 1500
  • Dircks Eliens (van Loen) alias Hamers tussen 1550 en 1600

JANSSENS

De familie Janssens is makkelijker voor wat betreft hun oorsprong. Tot nu toe heb ik deze familie tot ongeveer 1600 herleid, en vooralsnog zijn zij continue aan Tilburg verbonden geweest. Duidelijk is ook dat het sinds 1700 grotendeels een weversfamilie betreft.
Voor wat betreft hun achternaam is het echter minder makkelijk en zorgt daarom ook voor de nodige genealogische hoofdbrekens. Hoe verder je teruggaat in de tijd hoe lastiger het wordt om de juiste persoon te vinden. Dit heeft grotendeels te maken met het aantal S'en. Teruggaand in de tijd blijkt dat men in 1800 al een S is kwijtgeraakt. Cornelius Janssen(7-9-1799) is een zoon van Joannes Janssen. Twee zussen van Cornelius heten ook Janssens, maar twee andere zussen hebben Janssen als achternaam. De jongste zus (Joanna Maria) heeft zelfs maar één S in de achternaam (Jansen). 
Maar het kan nog gekker. Zo wordt Wilhelmus Jansen (3-1-1763) met één S te Tilburg geboren. Uit de trouwakte blijkt dat hij tijdens zijn huwelijk (9-10-1785) waarschijnlijk als huwelijkscadeau 2 S'en erbij heeft gekregen die hij bij zijn overlijden echter alweer is kwijtgeraakt. Hij is in 1826 namelijk gestorven met één S. 
Neem naast alle S'en ook nog eens de wijzigingen die in de voornamen kunnen voorkomen en je hebt een genealogische nachtmerrie te pakken. Neem als voorbeeld de naam Adriaan die geschreven kan zijn als: Adriaan, Adriaen, Adrianus maar ook wel als Adriaanszn.
Aanleiding voor al deze naamsveranderingen is waarschijnlijk de, in documenten voorkomende, zinsnede: 'de comparanten verklaarden niet te kunnen schrijven als de schrijfkunst niet verstaande'. Omdat zij meestal ook niet konden lezen werd de akte voorgelezen. Je was dus afhankelijk van hoe de ambtenaar je naam uitsprak en had opgeschreven. Bij het voorlezen klonk het wellicht juist maar in de akte kon het alsnog verkeerd staan.

Rond 1600 neigt de achternaam naar Bastiaens of Bastiaenszn. Een van deze voorvaderen zal mogelijk Jan hebben geheten waardoor het gebruikelijk was om te spreken over Jan zijn zoon oftewel Janszn. Het zal nog wel even duren voor ik deze puzzel opgelost heb.

Overige namen

Op deze website zal ook regelmatig melding worden gemaakt van, of verband worden gelegd met, de familienamen van Berkel, Swinkels en Staps. Mijn oma aan mijn moederszijde heette Swinkels en aan mijn vaderszijde Staps. Daarnaast was mijn overgrootmoeder aan mijn moeders kant een van Berkel.