In het Kort

Op deze pagina staan korte vermeldingen, verhalen of wetenswaardigheden van bepaalde familieleden die leuk of interessant zijn om te delen.


Marc Marie Huijbregts

Mijn oma (Philomena Maria Catharina Staps) en de opa (Joannes Franciscus Staps) van Marc Marie waren broer en zus. Marc Marie is daarmee dus een achterneef van mij.

Jan Staps trouwde in 1930 met tante Anna Bogaers en kregen in 1931 een dochter (Toos Staps). Toos trouwde met Frans Huijbregts en in 1964 werd Marc Marie geboren.


Echte snert

Mijn oom, Boy Hamers, is voormalig chef-kok van Maison van den Boer en is tweevoudig wereldkampioen Snert koken (1998 en 1999). Hieronder staat zijn recept welke ook is opgenomen in het boekje 'de Perfecte kok' van Marcus Polman.

Zijn geheim:
De groente wordt in een aparte pan gefruit en pas later aan de soep toegevoegd. Wat ook helpt is de verse worst. Hij kocht hem altijd bij Slagerij Siem van der Gragt in Amsterdam (waar hij ook de ribben haalde én het spek voor bij het roggebrood). Mocht je er geen kunnen vinden, dan is gewone rookworst ook prima. Voeg die dan wel pas later toe. 

Hij maakt de soep altijd een dag van tevoren. Dag twee is hij dan lekker dik. De derde dag is hij zelfs zo dik dat er een pollepel rechtop in de pan kan blijven staan. Vanaf dat moment heet het snert. 

Voor een flinke pan soep

500 gram spliterwten uit een pakje
500 gram verse worst
500 gram platte ribben 
250 gram ui, gesnipperd
250 gram prei, in ringen 
250 gram knolselderij, geschild en in kleine stukjes 
50 gram boter
3 bouillonblokjes
1 bosje selderij, gehakt
Peper en zout

Voor erbij: roggebrood met katenspek of blank spek

Bereiding

Breng de spliterwten met 2,5 liter water, de verse worst, de platte ribben en wat zout aan de kook. Haal zodra het water kookt het (vuile) schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal de platte ribben en de worst na circa 90 minuten uit de pan. 

Wrijf de spliterwten met het kookvocht door een zeef of een passe-vite (dat is een roerzeef). 

Smelt in een andere pan de boter. Fruit de groenten even aan, voeg een halve liter water toe en beng aan de kook. 

Voeg de groenten met het kookvocht toe aan de soep en breng op smaak met versgemalen peper. Ook het vlees kan terug in de pan. 

Voeg als laatste de selderij toe. Serveer met roggebrood en spek. 

9-2-1998


...dan is ie dood

Bron: boek 'Over Unentse families deel 2' van erfgoedcentrum 't Schoor

Op dinsdag met carnaval in 1969 zouden Sjef (Josephus Lambertus) Hamers en zijn vrouw hun 50-jarig huwelijk vieren bij ’t Centrum. Ze zouden dit helemaal in carnavalssferen doen. Eén groot feest. De avond tevoren had de harmonie bij het Centrum hun carnavalsbal. Zoon Wil speelde klarinet bij de harmonie en ging voor ie naar het Centrum ging nog even bij vaders langs in de Zeshoevenstraat. Die zat z’n eigen al flink op te naaien over de volgende dag en het feest en dat alles maar goed zou gaan. Een jaar tevoren had Pastoor Prinsen al tegen hem gezegd: “als je je zo druk blijft maken over die dag dan haal je het niet eens.” De grote dag breekt aan, Wil ligt nog maar net een paar uur op z’n bed na het harmoniebal en om vijf uur komt Jo van Keulen aan de deur om te zeggen dat vader Sjef Hamers niet goed is geworden. “Dan is ie dood”, zegt Wil. “Ja, dan is ie dood”, zegt Jo van Keulen.


De orgelman

Harry Hamers is de oudste broer van mijn vader en was tevens de oudste van het gezin. Harry bezat een 'disco-orgel" bar welke in 1969 al wordt genoemd als Harry een Thomas orgel ter beschikking stelt aan Frans Kamp die optreedt in het Apollo theater in Kaatsheuvel. In 1970 vestigt hij zijn muziekwinkel in de Dorpstraat 7 te Vught. Het pand bestaat nog steeds, en op dit moment (2022) is daar AMB makelaars gevestigd.
In 1972 verhuisde hij naar de Dorpstraat 33. De aanduiding "disco-orgelbar" gaf duidelijk aan wat hij verkocht, namelijk LP's en orgels. Hij was leverancier van Thomas orgels welke in die tijd de tegenhanger moest worden van de welbekende Hammond orgels. Op de gevel is nog een uithangbord zichtbaar. Later verkocht hij ook Technics orgels. Naast orgels verkocht Harry ook blaasinstrumenten en bladmuziek.

Harry woonde met zijn gezin boven de winkel. Als kind vond ik het altijd een feest om door de winkel te lopen. Al die orgels met hun mooi gekleurde knoppen die smeekten om aangeraakt te worden. Maar ook het bladeren door de LP's, de ene hoes nog mooier dan de ander.

31-5-1971

Foto Leeuwen, Wies van (Provincie Noord Brabant), collectie BHIC, nr. PNB001071234

Harry was een natuurtalent in het orgel spelen. Ik herinner mij hem dat hij orgel speelde met een brede lach, sigaret in de hoek van zijn mond en zijn hoofd iets zijwaarts gebogen om de rook niet in zijn ogen te krijgen. Ik ben ook nog altijd in het bezit van eigen merk cassettebandjes die Harry verkocht.

Bovenstaande foto dateert van 1-1-1982. De winkel is later overgenomen door Peter Mertens.


Carnaval

Eerdergenoemde Harry Hamers heeft in 1972 ook een carnavalsplaat opgenomen met de titel "Het is weer carnaval". De B-kant van deze single bevat het nummer: carnaval in 't schrikkeljaar 1972.


Hein de Kort

Hein de Kort (4-10-1956, Laren)  is een bekende striptekenaar die tekende voor uiteenlopende bladen zoals Muziekkrant OORPenthouseNieuwe Revu,  Sportweek, het Parool en ook het Financieel Dagblad. O.a. de strip Dirk en Desiree is van de hand van Hein.

De relatie met onze familie zit bij een zus van mijn overgrootmoeder Maria Adriana van Berkel (getrouwd met Martinus Swinkels). Haar jongste zus, Elisabeth Jacoba van Berkel, was getrouwd met Petrus Franciscus Gerardus de Kort. Beiden zijn geboren in Tilburg maar later verhuist naar Amsterdam. Zij kregen 6 kinderen waarvan Waltherus Petrus de Kort (Walter) de jongste is. Walter is de vader van Hein de Kort.